Gömülü diş, ağız içerisindeki yerini alma zamanı geçmiş olduğu halde bazı sebeplerle diş eti yada kemik içerisinde kalmış dişlerdir. Ağız ortamında en sıklıkla 20 yaş dişlerinin, ikinci sıklıkta ise köpek dişlerinin gömülü kaldığını görmekteyiz.
Gömülü diş, ağız içerisindeki yerini alma zamanı geçmiş olduğu halde bazı sebeplerle diş eti yada kemik içerisinde kalmış dişlerdir. Ağız ortamında en sıklıkla 20 yaş dişlerinin, ikinci sıklıkta ise köpek dişlerinin gömülü kaldığını görmekteyiz.
20 yaş dişleri; çenenin her 4 köşesinde bir tane, en arkada bulunan 3. azı dişleridir. Genellikle 17-24 yaş aralığında çene kemiğinde yeterli miktarda yer varsa ağız içerisinde yerini alırlar.Yeterli yer mevcudiyeti yoksa yarı gömülü (dişin küçük bir kısmının diş etini patlamak ağız içerinde görünmesi) ya da tam gömülü (ağız içerisinde hiç görünmeyecek şekilde) olarak gömülü kalırlar.
Tam gömülü dişler çenede kendisine sürekli yer bulma çabası ile ön dişlerde sıkışma hissiyatına ve dişlerde çapraşıklığa neden olabilirler. Yarı gömülü dişlerde ağız içerisine açılan yerden diş eti altında gıda birikimine buna bağlı olarak da 20 yaş bölgesinde perikronitis adı berilen enfeksiyon tablosuna neden olur. bu enfeksiyon tablosunda ağız içerinde şişlik, kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrıya hastaların en sık yakınmalarıdır.
Gömülü dişlerin yanındaki dişlere baskı yaparak çürümeye neden olması en büyük risklerden biridir. Bir diğer risk ise uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişlerin çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olabilmesidir.
Bir diğer risk ise uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişlerin çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olabilmesidir.
Yukarıda bahsi geçen zararlardan herhangi birisinin oluşması durumunda gömülü dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Çene kemiğinde yeterli yerin varlığında, doğru pozisyonda yerini almış, sağlıklı 20 yaş dişlerinin ise çekimine gerek yoktur.
Gömülü köpek dişleri ise sıklıkla ortodonti tedavi ile çenede olması gereken yerine getirilmektedir. Ortodontik tedavinin mümkün olmadığı durumlarda gömülü köpek dişin çekimine karar verilebilir. Gömülü köpek diş, diğer dişlerin köklerinde erimeye, enfeksiyon ve patolojik lezyonların dokusal bozuklukların oluşumuna sebep olduysa çekilmelidir.
Ağız içerisinde hasar oluştuktan sonra onarmak çok daha zordur. Hastalarda yaş ilerledikçe de dişlerin köklerinin tam oluşması, kemik yogunluğunun artması gibi etmenler yeni hastalıkların, sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenlerle dişlerde sıkıntı çıkmasını beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Genel olarak erken yaşta çekilen gömülü dişler çok daha az riskli olmakta ve hızlı iyileşmektedir.
Gömülü diş çekiminin ameliyat gerektirip gerektirmediği hekiminiz tarafından dişin konumuna, boyutuna, şekline göre kararlaştırılır. Ameliyatlar lokal anestezi altında yapılmakta olup hastalar işlem sırasında hiçbir şekilde ağrı hissetmezler.
Bu nedenle ameliyattan korkmak, operasyonun zor olacağını düşünmemek gerekir. Operasyon sonrası hastanede yatmayı gerektirmez ve normal hayata dönüş hemen başlar.
Hızlı ve doğru yapılan operasyonlardan sonra ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilecek hafif ağrı ve şişlik oluşabilir. Ağrı ve şişlik normal kabul edilir ve iyileşme sürecinin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.
Gömülü diş çekimleri, Diş hekimliği branşları içerisinde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı ünvanı almış kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.
Aşağıda listelenen hekimlerimiz hakkında daha detaylı bilgi ve randevu alabilmek için Hekimi İncele tuşuna basınız.
1988 yılı Adana doğumlu olan Melek RAMOĞLU, üniversiteye kadar olan eğitim hayatını Adana‘da tamamlamıştır. Ün...
Hekimi İnceleWeb sitemizde yer alan yazılar ve paylaşımlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi için muhakkak ilgili uzmanlara başvurulmalıdır.