Diş eksikliği bulunan hastalarda rehabilitasyon söz konusu olduğunda, dental implantlar altın standart olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dental implant, ağız içerisinde eksik dişlerin yerine yerleştirilen, diş kökü görevi gören küçük vidalardır. Titanyumdan üretilirler ve titanyumun vücut dokuları ile yüksek uyumu sayesinde başarı oranları oldukça yüksektir.
Dental implant uygulaması yapılabilmesi için bireyin büyüme gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Buda ortalama olarak 16-18 yaş aralığına tekabül etmektedir. Üst yaş sınırı ise yoktur. Ancak bireyin sistemik olarak sağlıklı olması gerekmektedir. Kontrol altında olmayan sistemik hastalığı bulunan kişilerde, yakın zamanda radyoterapi ve kemoterapi almış hastalarda operasyon sakıncalıdır. Ayrıca bireyin sigara içmesi dental implantların sağlığı açısından risk teşkil etmektedir.
Tek diş eksikliği bulunan hastalardan, ağız içerisinde hiç dişi bulunmayan hastalara kadar geniş bir kullanım alanı bulan implantlar, doğal dişlerin yerini alabilecek en iyi alternatiftir. Tam dişsizlik vakalarında, hastaların takıp çıkartılan protezlerin sıklıkla oynadığından şikayet etmeleri durumunda protezlerin tutucuğunu artırma yöntemi olarak kullanılabilirken, aynı zamanda da ağız içerisinde takıp çıkartılan protezlerin yerine sabit protez yapımına olanak sağlar.
Özellikle 1-2 diş eksikliğinde köprü sistemi uygulandığında ön ve arkadaki dişlerin kesilmesi(küçültülmesi) gerekmektedir. İmplant uygulaması ile komşu dişlerde herhangi bir işlem yapılmadan sadece eksik olan diş bölgesindeki dişler tamamlanır. Günümüzde diş eksikliği bulunan hastalarda dental implant uygulaması altın standart olarak kabul görmektedir.
İmplant yapımına karar verilen hastanın sistemik durumu değerlendirildikten sonra ağız içi muayenesi ve radyolojik değerlendirmesi yapılır. Dental implantlar çene kemiği içerisine yerleştirilen vidalar olduğu için mevcut kemiğin genişliği ve yüksekliği önem teşkil etmektedir. Radyografiler üzerinden kemiğin boyutları milimetrik olarak ölçüldükten sonra yapılacak implantın çapına ve boyuna karar verilir. Sonrasında hasta steril ortamda operasyona hazırlanır ve işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Kemiğin içerisine implantın boyutlarına uygun yuvalar açılarak implantlar yerleştirilir ve dikiş atılarak operasyon sonlandırılır.
Operasyonda her bir implantın yapımı ortalama 5-6 dakika zaman almaktadır. İmplant uygulaması; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır. 1 hafta-10 günlük iyileşme sürecinin sonunda dikişler alınır. Eriyen dikiş atılması durumunda ise dikiş almaya gerek yoktur. Hızlı ve doğru yapılan operasyonlardan sonra ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilecek hafif ağrı ve şişlik oluşabilir. Ağrı ve şişlik normal kabul edilir ve iyileşme sürecinin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.
Dental implantların operasyonel uygulamasını takiben, all on four sistemi veya immediat yükleme protokolleri hariç, ortalama 3 ay kadar implantın kemik ile osseointegrasyon süreci (kaynaşma) beklenir. Osseointegrasyon süreci tamamlandığında ise üzerine porselen kaplamalar yapılır. Mevcut kemik miktarının implant yapımına uygun olmadığı hastalarda kemik grefti kullanılır ve bu hastalarda bekleme süresi 6 aya kadar uzatılabilir. All on four sistemi veye immediat yükleme protokollerinde ise implant operasyonunu takiben en geç 48 saat içerisinde dişler takılmaktadır.
İmplant tedavi ücretleri uygulanan implantın markasına göre değişkenlik göstermektedir. Ağız içi mevcut durumunuza göre hangi implant sistemlerinin uygulanması gerektiği, kaç adet implant uygulanabileceği gibi durumlar kişinin durumuna göre bireysel olarak muayene sırasında belirlenir.
Aşağıda listelenen hekimlerimiz hakkında daha detaylı bilgi ve randevu alabilmek için Hekimi İncele tuşuna basınız.
1988 yılı Adana doğumlu olan Melek RAMOĞLU, üniversiteye kadar olan eğitim hayatını Adana‘da tamamlamıştır. Ün...
Hekimi İnceleWeb sitemizde yer alan yazılar ve paylaşımlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi için muhakkak ilgili uzmanlara başvurulmalıdır.