Periodontal tedavide temel amaç dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokudaki hasarın iyileştirilmesi, meydana gelen yıkımın durdurularak düzeltilmesidir.
Sağlıklı diş eti portakal kabuğu görünümünde, kendiliğinden ya da fırçalama ile kanamayan, dişi sıkıca saran, açık pembe renktedir.
Sağlığını kaybetmiş diş eti fırçalama sırasında yada kendiliğinden kanayan, kırmızı renkte, şiş ve düzensiz görünüme sahip, bastırılınca ağrıyan ve/veya iltihap sızan, ağızda kötü koku ve tat bırakan diş etidir.
İnsanlarda doğal yaşamın bir parçası olarak diş yüzeylerinde, aralarında, diş ve diş eti birleşim alanlarında dental plak birikir. bu plak tabakası günlük olarak diş fırcası ve diş ipi kullanımı ile uzaklaştırılmalı ve bölge temizlenmelidir. Plak tabakası uzaklaştırılmadığında üzerinde zararlı bakterilerin üremeye zamanlada giderek çoğalmaya başlar. Bu bakterilerin ürettiği toksinler diş etlerinde iltihaba ve kanamaya neden olur. İlerleyen evrelerde ise dişleri saran çevre kemik dokusunda erimeye sebep olur. Diğer yandan üst üste birikerek çoğalan dental plak zamanla sertleşerek diş taşına dönüşür.
Diş eti hastalıkları genel olarak diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıktır.
Diş eti iltihabı olan hastalarda ilk ve en önemli bulgu kanayan diş etleridir. kanamaya sıklıkla hacim olarak büyümüş kırmızı ve şiş eti eşlik eder. Diş eti hastalığının bu erken döneminde hastalar çok fazla rahatsızlık duymayabilir. Ancak tedavi edilmezse diş etindeki iltihap daha derinlere inerek dişleri saran kemik dokusuna ilerler. Kemik erimesine bağlı olarak dişlerde yavaş yavaş sallanmalar ve yer değişiklikleri oluşur, diş etleri çekilir, dişlerde hassasiyet başlar.
Diş eti hastalığının ilerlemiş olan bu evresi ‘periodontitis’ olarak adlandırılır. İstisnai olarak sigara içen bireylerde nikotinin damarlanmayı azaltmasına bağlı olarak diş eti kanaması çok daha az olur ki buda hastalığı maskeleyerek fark edilmesini engelleyebilir.
Temel neden dişler üzerinde oluşan dental plak olsada sigara kullanımı, gebelik gibi hormonal değişimlerin yaşandığı dönemler, diyabet gibi sistemik hastalıklar ve kalıtsal faktörlerde diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olan yada yıkımı hızlandıran faktörler arasındadır.
Bu tedavide temel amaç dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokudaki hasarın iyileştirilmesi, meydana gelen yıkımın durdurularak düzeltilmesidir. Bu nedenle tedavinin ilk aşaması, aynı zamanda hastalığın nedeni olan mikrobiyal dental plak ve diş taşının ortamdan uzaklaştırılmasıdır.
Başlangıç tedavisi hastalığın henüz başlarında olan hastalarda tek başına yeterli olmaktadır. Özel titreşimli aletlerle uygulanan bu işlem sonrası hekiminiz size fırça, diş ipi, arayüz fırçası ve macun seçimi hakkında bilgi verecek, doğru ve yeterli diş fırçalamayı anlatacaktır.
Daha şiddetli diş eti enfeksiyonlarında ise başlangıç tedavisi, yapılacak olan tedavinin sadece ilk basamağıdır. Diş-diş eti arasında çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları (cep) ve kemik erimesini tedavi etmek amacıyla öncelikle diş eti kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik yüzeyi düzleştirilir ve yeni kemik oluşumu hedefleniyorsa kemik tozu gibi biyomateryaller kullanılarak operasyon sonlandırılır. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemlere “periodontal cerrahi” denir.
Basit ve ileri diş eti tedavisi bitirildikten sonra diş eti büyümeleri lazer uygulaması ile ağrısız, kanamasız, dikişsiz olarak küçültülerek eski haline getirilir. Diş eti çekilmeleri varsa daha ileri periodontal işlemlerle düzeltilir.
Tedavi tamamlandıktan sonra idame tedavisine geçilir. İdame tedavisinde hastalığın şiddetine ve hastanın taşıdığı risk faktörlerine göre süresi ayarlanmış (3-6-12 ay) kontrol randevuları oluştırularak, hastalığın seyri takip edilir. Her kontrolde hastanın ağız içi hijyeni tekrardan değerlendirilir ve eksiklikler giderilir. Diş eti tedavilerinin başarısı direkt olarak hastanın ağız içi hijyenini ne ölçüde sağlayabildiğine, tedaviye uyum ve motivasyonuna bağlıdır.
Aşağıda listelenen hekimlerimiz hakkında daha detaylı bilgi ve randevu alabilmek için Hekimi İncele tuşuna basınız.
1983 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve lise öğretimini Trabzon’da yaptıktan sonra 2001 yılında Atatürk Ün...
Hekimi İncele1988 yılı Adana doğumlu olan Melek RAMOĞLU, üniversiteye kadar olan eğitim hayatını Adana‘da tamamlamıştır. Ün...
Hekimi İnceleWeb sitemizde yer alan yazılar ve paylaşımlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi için muhakkak ilgili uzmanlara başvurulmalıdır.