Eklem rahatsızlıkları (Çene Eklemi) genellikle kulak çınlaması, kulak, baş, yüz ve göz ağrısı gibi birçok belirti ile kendisinden söz ettirir. Günümüzde oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır.
Özellikle son 1 yılı aşkın süredir dünyayı kasıp kavuran Covid-19 nedeniyle görülme sıklığı çok daha fazla artmıştır.
TME eklem bozuklarının temelinde, çene eklem yapılarında meydana gelen yapısal bozukluklar gösterilebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda TME sorunlarının en başında stres olduğunu ortaya çıkartmıştır.
Çok genel olarak çene eklem hastalıklarınında görülen belirtiler içerisinde en sık karşılaşılan sorun kulağın ön bölgesinde, yüz ve boyun kaslarında, şakaklarda aşırı ağrı olarak kendisini gösterir. Hastalar bu ağrıların birdenbire oluştuğundan söz edebilirken, yavaş yavaş ya da sürekli olarak tarif edebilirler. Çene ekleminden şikayetçi hastalar, eklem problemlerinin olduğunun farkına varana kadar KBB, nöroloji gibi bölümleri dolaşmaktadırlar.
Ağrı şikayetinin haricinde eklemden gelen sesler, çenenin kilitlenmesi, çene açılması esnasında tek tarafa doğru kayma, yemek yemede, esneme, konuşmada zorluklar gibi birçok sorun ile de karşılaşılır.
Çene eklemi olan hastaların değerlendirilmesi çok önemlidir. Söz konusu teşhisin doğru koyulması ile yapılacak olan tedavi çok daha doğru olacaktır. Örneğin çene eklem probleminin temelinde eklemin yapısal sorunları var ise ve sadece popüler olduğu için botolunium toxin (botox) enjekte etmek tedavi etmeyecektir.
Özellikle çene eklem kapsülünde ve ya çevre dokulardaki irritasyon nedeniyle diskin eklem yuvasının içinde yer değiştirmesi ve çene eklemi sert dokusunun (kemiğin) dejenerasyonundan kaynaklı eklem sorununun botox gibi kozmetik işlemlerle tedavi edilmesi imkansızdır. Bu nedenle sebebe yönelik, problemi çözecek tedavi uygulanmalıdır ve tme (çene eklemi) konusunda uzman kişilerden yardım almak sonuca ulaşmak için çok daha doğru olacaktır.
TME sorunlarının temelini araştırırken, bu rahatsızlıkların sebeplerinin tek bir nedenle bağlı kalmaması nedeniyle “hastalık” tanımı çok daha doğru olacaktır.
Bazı sistemik hastalıklara bağlı olmakla birlikte, aniden vuku bulan ya da sürekli olarak meydana gelen minimum travmalar da eklem problemlerine neden olmaktadır. Strese bağlı oluşan baş-boyun bölgesinde spazmlar, diş sıkma ya da gıcırdatma problemleri, nörolojik bazı hastalıklar nedeniyle de TME sorunları oluşmaktadır.
Eklem problemlerinde en sık karşılaşılan etken travmalardır. Baş-boyun bölgesine gelen ani bir darbe, ağzın normal limitlerden daha çok açılmış olması, çenenin altından gelen şiddetli bir güç vb. etkenleri travma olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca; uzun süren ve ağzın çok açılmasını gerektiren diş tedavileri sonucu, genel anestezi verilirken çenenin aşırı derecede açılması çene ekleminde travmalara neden olabilir.
Anormal alışkanlıklar olarak tanımlanan, diş sıkma veya gıcırdatma, dudak ısırma, tırnak yeme, kalem ısırma gibi eylemlerde tme sorunları sıklıkla karşılaşılmaktadır. Son zamanlarda TME sorunlarının araştırıldığı bilimsel araştırmalarda vücut postür ilişkilerinin de TME rahatsızlığını direkt olarak meydana getirmese de ortaya çıkmasında büyük rol oynadığı kanıtlanmıştır.
Oklüzyon olarak adlandırdığımız, alt ve üst dişlerin birbirleriyle ilişkilerinin de TME sorunlarının ortaya çıkmasında oldukça önemli bir yeri vardır. Özellikle çenelerde var olan diş pozisyon sorunları, diş eksiklikleri nedeniyle çenelerin tam ve düzgün olarak kapatılamadığı durumlarda TME sorunları çok daha sık karşılaşılmaktadır. Tek taraflı yemek yeme alışkanlığı TME sorunların artmasına yol açmaktadır.
ME eklem sorunuzun olduğu düşünüyorsanız, bir uzmana danışmalısınız. TME eklem hastalıklarında en önemli nokta hastalığın teşhisidir. Söz konusu durumun doğru teşhis edilmesi için anamnez (bireyin hastalık geçmişi) ile başlayıp ağız içi, çene eklemi ve baş-boyun bölgesindeki kasları içeren ayrıntılı bir muayene ile başlanılmalıdır. Ağız açıklığı, çenelerin sağ-sol, ön-arka hareket kabiliyetleri, eklem sesleri gibi durumların dikkatlice incelenmesi gerek arz eder. Gerekli görülmesi durumunda çene ekleminin MRI ya da tomografisine başvurulabilir.
Çene eklem tedavisinde birçok basamak mevcuttur. TME rahatsızlarının tedavisinde diğer ortopedik ve romatizmal hastalıklarda olduğu gibi tedavi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Çene eklem tedavisindeki ilk amacın çene eklem içi basıncın azaltılmasıdır. Bunu sağlamak için yapılacak olan işlemler bir uzman tarafından uygulanmalı ve takip edilmelidir.
Aşağıda listelenen hekimlerimiz hakkında daha detaylı bilgi ve randevu alabilmek için Hekimi İncele tuşuna basınız.
1983 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve lise öğretimini Trabzon’da yaptıktan sonra 2001 yılında Atatürk Ün...
Hekimi İncele1988 yılı Adana doğumlu olan Melek RAMOĞLU, üniversiteye kadar olan eğitim hayatını Adana‘da tamamlamıştır. Ün...
Hekimi İnceleWeb sitemizde yer alan yazılar ve paylaşımlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi için muhakkak ilgili uzmanlara başvurulmalıdır.